Sale

Bicarawara Sains Islam - Mat Rofa Ismail

Bicarawara memaparkan sejarah, falsafah dan perbincangan sains tamadun Islam yang dikembangkan menerusi paradigma yang bersepadu antara aspek naqli dan aqli, iman dan amal, kualitatif dan kuantitatif.

Bidang arkeologi, botani, zoologi, mantik, pertanian, pelayaran, matematik, falak, kosmologi, geologi, fizik, kimia pendidikan, perubatan dan ketamadunan dikembangkan oleh ilmuwan Islam sebagai sumbangan agung umat terhadap peradaban dan pemikiran dalam kerangka kesatuan ilmu yang padu.

Tradisi ilmu ini bersinar gemilang dalam sejarah peradaban umat lalu menerobosi ke seluruh pelosok alam dalam pengembangan ilmu dan peradaban. Kerdipan bintang umat Islam menghiasi langit dunia.

Barat akhirnya menerima sinar gemilang tersebut menerusi Andalusia lalu mengubah sejarah Eropah serta memperluaskan sempadan ilmu mereka.

Ilmu diwarisi generasi demi genarasi dan demikianlah tamadun global hari ini terbina, Bicarawara Sains Islam mengajak pembaca merenungi sejarah silam sebagai panduan dalam pembentukan tamadun sejagat yang dihiasi ilmu dan hikmah, akhlak dan kemuliaan serta berfungsi ke arah kesejahteraan sejagat.

Out of stock
Only 0 left
SKU
978-967-86-0720-9
Now Only RM 63.75 Regular Price RM 75.00
Write Your Own Review
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account

No Related Posts

Free Shipping

Free Shipping

For order above RM150
(Peninsular Malaysia only)

Worldwide Shipping

Worldwide Shipping

Order with us with reasonable postage charge

VIP Card

VIP Card

Be our VIP member to get 20% off