Rambung - Afieyza Isahak

100 PEMBELI TERAWAL AKAN MENERIMA ENAMEL PIN.

Rezeki bertemu seorang rakan sekolah telah membantu Aznain sekeluarga untuk berpindah ke sebuah rumah kampung. Kebaikan tuan rumah bernama Jambak itu cukup menyenangkan keluarga kecil itu memandangkan kehadiran mereka seolah tidak di pedulikan oleh penduduk setempat.
 
Pokok Rambung yang terletak tidak jauh dari rumah sewa itu menjadi perantara antara kisah dulu dan kini. Orang kampung kata, pokok itu berpuaka, pokok itu makan orang tapi itulah tempat di mana sepasang kekasih bertemu meluahkan rasa cinta. Pokok rambung menjadi saksi segala peristiwa. 
 
Qallesha seringkali ditinggalkan di rumah itu bersama anak kecil mereka, Yuyu. Kemunculan Jambak pula seringkali tepat pada waktu keluarga kecil itu memerlukan bantuan. Kebaikan itulah membuatkan pasangan itu semakin selesa untuk terus tinggal di situ meskipun perkara aneh dan menyeramkan kian berterusan mengganggu mereka. 
 
Bunyi kereta api dari hutan berdekatan yang seringkali mengiringi lewat malam mereka pada awalnya kelihatan biasa namun semakin lama ia mula menimbulkan tanda tanya. Dan suara-suara yang tiba-tiba menjengah juga mengelirukan mereka yang mendengar. Bagaikan ada sesuatu yang belum selesai. 
 
“Lupa pak cik nak beritahu, rumah ni pak cik dah azankan semalam. Jadi kamu tak payahlah azan lagi. Pak cik bukannya apa, nak memudahkan urusan kamu. Bimbang kamu terlupa, macam-macam pula akan terjadi nanti.” – JAMBAK
 
“Datang kau tidak berjemput, persilakan kalau benar mahu menjadi tamu aku!- RAIHAN
 
“Tadi dekat kenduri, ibu kamu melatah teruk sampai lupa diri. Si Alip, sengaja mengusik ketika persembahan silat berlangsung. Lagi dilarang, lagi giat dia mengusik!”
 
“Kau syaitankan aku ya, sedangkan kau yang lebih syaitan daripada aku! Yalah, lupa pula. Kalau mak syaitan, pasti anak pun syaitan!” -
In stock
SKU
978-967-498-098-6
RM 27.00

KEKUATAN:

Sebuah karya yang penuh dengan elemen seram, mistik dan saspens. Garapan penulis yang amat mantap dalam novel Rambung ini menguatkan lagi jalan cerita. Penulis mengetengahkan kisah masyarakat Melayu yang beragama Islam, tetapi masih berfikiran kolot dan mengamalkan ilmu hitam iaitu memuja dan menyeru makhluk ghaib serta mensyirikkan Allah. Selain itu, masyarakat Melayu yang berfikiran kuno ini juga membuat perjanjian dengan syaitan (membela saka) hingga memakan diri sendiri. Kronologi dan susunan plot yang cantik juga membuatkan pembaca berpuas hati dengan karya ini.

More Information
Publisher Buku Prima
Write Your Own Review
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account

No Related Posts

Free Shipping

Free Shipping

For order above RM150
(Peninsular Malaysia only)

Worldwide Shipping

Worldwide Shipping

Order with us with reasonable postage charge

VIP Card

VIP Card

Be our VIP member to get 20% off