Bomoh Hujan - Harmandar Singh

Tidak selalu anda dapat membaca buku tentang pengiklanan di Malaysia.

Kolumnis Star Billings lama, Harmandar Singh atau Ham, baru sahaja mengarang buku tepat pada masanya bertajuk "Rainmaker - Menjadikan jenama dan orang terkenal dan marah selama tiga dekad."

Buku itu mengisahkan hidupnya dalam pengiklanan dan lebih daripada 500 salinan edisi terhad ini telah dirakam setakat ini. Dia juga telah mengumpul cerita dari pengalamannya bekerja di luar negara selama bertahun-tahun.

“Ini adalah kompilasi tulisan pilihan saya di tiga pasaran – Malaysia, Singapura dan Indonesia. Saya menulis buku ini untuk memberi mereka dalam pengiklanan, media dan pemasaran tingkap tentang bagaimana saya melihat industri berfungsi.

“Orang awam pun boleh menikmati pengembaraan saya dalam buku ini dan ia agak kelakar. Saya telah berkongsi banyak kebenaran yang tumpul dan menafikan mitos biasa tentang perniagaan itu,” kata Ham.

Buku ini juga bercakap dengan jelas tentang legenda pengiklanan Yasmin Ahmad, bagaimana orang iklan boleh bertahan dalam apa sahaja, kepalsuan tentang pengiklanan, dan juga mengambil tikaman terhadap rasuah dalam industri dan amalan tidak bertanggungjawab yang masih belum disingkirkan daripada perniagaan.

Beberapa bab yang menimbulkan pemikiran termasuk "YouTube telah menjadi antara saya dan Tuhan", "Bagaimana pula dengan tapak luar yang menyalahi undang-undang?", "Kerugian daripada 1MDB boleh membelikan kita 30 pulau sebesar Pulau Pinang" dan "Bagaimana saya menceroboh masuk ke dalam pengiklanan" .

"Bagi setiap pembuli atau samseng yang menganggap dia adalah raja dalam industri, malah terdapat pembuli yang lebih besar di atas orang itu," tambah Ham.

“Kerendahan hati, yang jarang berlaku dalam perniagaan, mengambil tempat di belakang dalam dunia di mana ia tahu siapa dan bukannya tahu bagaimana. Persaingan adalah sengit dan permainan boleh menjadi kejam.

“Tetapi saya sentiasa yakin bahawa kerja yang baik masih berjaya mengatasi kesederhanaan, kerana maklum balas pengguna boleh membuat atau memusnahkan jenama. Jadi risiko kegagalan atas bahaya anda sendiri,” tambahnya.

Setelah menghabiskan sebahagian besar hayat kerjanya dalam industri pengiklanan, separuh daripadanya sebagai peneraju kreatif untuk rangkaian iklan global McCann-Erickson mencipta kempen yang mencukupi untuk bertahan seumur hidup, Ham telah menjadi penerbit majalah Pemasaran kepada 30,000 pembaca selama hampir dua dekad.

"Kehidupan, seperti pemasaran, memerlukan skrip," kongsi Ham. Selepas menganugerahkan hampir 2,000 anugerah kepada pemenang yang layak dalam industri sepanjang hayatnya sebagai penerbit, dia digelar sebagai "pembuat hujan" atas pelbagai sebab. Buku ini hanyalah salah satu daripadanya.

Ham bercadang untuk menerbitkan buku edisi Bahasa Malaysia awal tahun depan untuk diedarkan ke universiti awam, perpustakaan dan sekolah menengah atas. Beliau berkata ini adalah legasi beliau untuk generasi pemikir akan datang.

"Jika saya boleh memberi inspirasi kepada anak-anak muda dan pelajar yang cukup untuk menceburi perniagaan pengiklanan dan pemasaran, saya akan mencapai objektif saya untuk membuat versi BM," sindirnya.

In stock
Only 5 left
SKU
978-967-259-530-4
RM 37.50
Write Your Own Review
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account

No Related Posts

Free Shipping

Free Shipping

For order above RM150
(Peninsular Malaysia only)

Worldwide Shipping

Worldwide Shipping

Order with us with reasonable postage charge

VIP Card

VIP Card

Be our VIP member to get 20% off